Pizza dej til 8 mini pizzaer eller 2 normale

 

2½ dl lunt vand

15 g gær

1 lille knips sukker

1 tsk citronsaft

¾ tsk fint salt

100 g grov ølandshvede

400 g ølandshvede

 

Rør vand, gær, sukker og citron sammen. Tilsæt det grove mel og derefter salt og det sidste mel

Hold evt. lidt mel tilbage indtil man ser hvor stabil dejen bliver og tilsæt så derefter.

Ælt dejen omhyggeligt til den er blank og elastisk

 

Lad dejen hæve til det dobbelt størrelse en ca. 2 timer et lunt sted

Slå dejen ned og del den i 8 eller 2 lige stykker

Slå dejen op i kugler og vend dem i lidt mel og lad dem nu hæve under et klæde i 30 minutter, før de rulles ud

Herefter rulles dejen ud i ønsket størrelse med en rulle pind eller form dem med fingrene i melet / majsgryn.

Så fyldes der den topping man man ønsker og det bages 10 -15 min i grillen på en pizzasten eller i ovnen på 225 – 300 *c til de er sprøde og gyldne.

 

Topping

 

Kartoffel pizza

Små nye kartofler, frisk gedeost eller gedefeta, frisk rosmarin eller friske ramsløgsskud, skalotteløg, 1 fed hvidløg, revet ost, salt og peber samt olivenolie. Revet ost til pizzabund.

På en mandolin skæres kartoflerne i tynde skiver 2 mm. Gedeosten plukkes i mindre stykker som en hasselnød, krydderurterne skæres i mindre stykker og skalotteløg skæres i tynde ringe eller hakkes fint sammen med hvidløget.

Drys lidt revet ost på pizzabunden. Så taglægges kartoflerne tæt på hele pizzabunden. Gedeosten fordeles sammen med urter og salt og peber og til sidst kommes der olivenolie på. Så skal den bages til den er gylden.

Spis den som veganerpizza eller top den evt. med tynde skiver spansk skinke, når den er kommet ud af ovnen / grillen.

 

Pizza med skalotteløg og ansjoser

4–6 skalotteløg, ¼ dl olivenolie, 1 spsk. kapers, 1 ansjos, 3 skiver bacon eller tørret salami, 1 frisk burrata ost, frisk timian.
Evt. lidt chili hvis en stærk pizza ønskes

Skalotteløg skrælles og skæres i halve fra top til bund og herefter i tynde skiver på 2 mm. I en gryde kommes olie og løg og de sauteres af ved jævn varme til løgene bliver bløde og klare. De må ikke tage farve, så er der for meget varme på.

Bacon skæres i små tern 3 x 3 mm og kommes op i løgene og sauteres med. Løgene er færdige, når de begynder og karamellisere lidt. Herefter hakkes kapers og ansjos meget fint sammen med timian og vendes med i løgene 2 min før det køles ned.

Burrataen plukkes ud i små stykker og fordeles på bunden, oven på kommes løgene som fordeles i et jævnt lag over det hele og pizzaen bages nu til den er gylden.

 

Tortillapizza

2 skrælle kartofler, 1 grøn peberfrugt, 3 skiver bacon, 1 stort løg, 1 æg pr pizza. 1 l planteolie, salt og peber

 

Olien sættes over i en bred gryde med lav kant, og det varmes op. Kartoflerne skrælles og skæres ud i ukurante stykker kartofler fra top til bund på størrelse som en mandel. Peberfrugten vaskes og kerner og stilk fjernes og skæres ud i mindre stykker som kartoflen. Løget pilles og skæres i grove stykker som de andre grøntsager. Det hele kommes i den varme olie og frittes til det er mørt, men uden at tage farve. Med en hulske tages det hele op og drypper godt af for olie før det kommes i en skål, så det kan køle af.

Pizzabunden kommes nu i ovnen ca. 3 – 5 min, så den lige er bagt lidt på oversiden. Kom nu ægget ned til grøntsagerne og rør det rundt som en dressing. Så tilsmages der med salt og peber og kom så det hele oven på pizzabunden. Drys med tern af bacon og pizza bages nu gylden i ovnen.

 

Bolognese pizza

 

500 g hakket oksekød, 100 g blegselleri, 100 g hakket løg, 100 g gulerod, 100 g champignon, 100 g pastinak, 2 fed hvidløg, 1 lille dåse tomatpure, 1 dåse hakket tomat, ½ dl æbleeddike, 4 dl rødvin, 4 dl hønsefond, godt med basilikum og bredbladet persille, salt og peber lidt olie

 

Blegselleri, champignon, pastinak, løg og  gulerod skrælles og skæres ud i små stykker ca 3 x 3 mm. Hvidløget hakkes fint.

I en tykbundet gryde brunes kødet godt i den varme olie og herefter kommes grøntsagerne i og de steges med til de er møre. Så tilsættes tomatpure og det steges med lige kort. Nu kommes rødvin på og lad det så koge lidt ind ca. til det halve. Herefter kommes hakket tomat og æbleeddiken på og lad det nu koge ind igen. Så kommes hønsefonden på og kog nu ved jævn varme ind under omrøring til passende konsistens. Det skal ikke koge men simre kan godt tage en del tid ca. ½ til 1 time alt efter hvor tyk man ønsker den.

Smag til med salt og peber.

Det her bruges jo også til pastaretter, lasagne eller gratin med kartoffelmos så det er lidt forskelligt hvor meget den skal koges ind alt efter retten. Til pizza skal der ikke være så meget væde i men dog lidt… lav den gerne dagen før eller flere dage før for at fremme smagen.

Kom nu kød saucen på pizza bunden i et jævnt lag ca. 3 mm og den toppes med ost og bages gylden i ovnen.

 

 

Pizza med rå pølse og hjertesalat

1 dl gode oliven uden sten, 100 g rå pølse, 1 hjertesalat, fennikel, 1 burrata, lidt fennikel frø, basilikum og olivenolie
Tomatsauce eller rød pebersauce

 

Kom saucen på din pizzabund. Så kommes oliven på, små stykker af farsen fra den rå pølse uden skind, tynde skiver skåret på en mandolin af fennikel og stykker af burrata. Fjern de store blade af hjertesalaten, så kun de sprøde blade er tilbage, brug de yderste blade til en grøn salat. Skær nu det sprøde salat hoved i 1/6 dele og steg den ene side gylden i lidt olivenolie på en varm pande. Det må godt tage lidt farve. Læg dem nu på toppen af pizzaen som visere på et ur, drys med fennikelfrø og til sidst kommes olivenolie over salaten. Bag nu gylden i ovnen.

 

Pizza med hjertemusling og rå fjordrejer

Tomatsauce, 500 g hjertemusling, 1 dl fjordrejer, 1 stængel blegselleri, 2 skalotteløg, 2 dl hvidvin, citrontimian, 1 fed hvidløg, revet ost

 

Hjertemuslingen renses under koldt vand og stilles klar, løgene pilles og skæres i ringe på 3 – 4 mm. Blegsellerien vaskes og skrælles hvorefter de skæres i lange strimler på langs og herefter i tern. Hvidløget hakkes i små stykker. Kom nu vinen i en gryde med lidt salt kog det op, tilsæt muslingerne og kog dem til skallen åbner sig. Tag dem op med en hulske og lad dem køle lidt af. Herefter kommes grøntsagerne i og de koges lidt møre i ca. 3 – 5 min. Sigt nu væden fra men gem den endelig til en fiskesauce en anden dag i en lille bøtte i fryseren.

Kom nu tomatsaucen på pizzabunden, fordel så grøntsagerne og tag så muslingerne ud af skallerne og kom dem på pizzaen. Drys med skyllet og hakket citrontimian og top med ost. Bag dem nu gyldne i ovnen.